“Nuvela solida, cu subiect de roman” George Calinescu

Daca ar fi sa aleg, din viata mea, cele mai palpitante momente, cu siguranta as alege perioada leceului. Ce an? Pai, cam in toti am facut cate ceva mai palpitant decat anul precedent.

Spre exemplu in clasa a 9-a, boboci cum eram, ne-a venit ideea sa aruncam catedra pe geam. Desi eram la etajul 1, 3 baieti au ridicat catedra si hopa sus. Au renuntat la idee, dupa ce au realizat ca, nu e chiar asa de buna. Ba mai mult, de parca tacamul nu era deja facut, diriginta ne-a zis “sa nu ne stergem cu perdelele, pantofii. Cine s-ar fi gandit la asta? Femeia in loc sa se fereasca de prostii, mai mult ne dadea idei.

Nu ca nu am fi scos un tablou din clasa pe geam si am inceput sa strigam la trecatori “Frate, il vrei? E gratis.” Tabloul e intreg si e in clasa, nimeni nu a fost vatamat.

Tot in clasa a 9-a, aveam o profesoara de matematica, de o varsta cu Stefan cel Mare. Era si schimbatoare ca vremea. Cand zicea “Bravo copii,” cand se enerva si incepea sa urle, dar se mai si repezea la tine. Replica ei, sau ce replica ne aduce aminte de ea, este “Eu nu va pup de onomastica voastra, eu nu imi pup nici copiii.”.Si credeti ca noi eram sfinti in clasa? A scos un elev la tabla, unul din cei care faceau galagie, iar prietenii lui de top au inceput sa strige. Rezultatul la problema? Nuuu, replici de genul “Sari pe geam” , “Acum este sansa ta” “Sari, ca vine iar la tine!”.

Of! Ce vremuri, imi aduc aminte ca in clasa a 10-a, tot la ora de matematica, intr-o vineri la prima ora ne-am intalnit cu toti colegii la o cafenea, 4-5 metri de scoala.Nimeni nu s-a dus la matematica, dar nici nu ne-am dat intalnire acolo. A fost o surpriza ca ne-am vazut, dar si o surpriza ca nu ne vorbisem sa plecam de la ora. Fiind prima, puteam sta acasa si mai dormim un pic, dar asa… ne-am sincronizat.

Sunt foarte multe replici si din clasa a 10 si din clasa a 11, dar mult mai multe pe finalul de a 12-a, evenimente sunt notate pe undeva, dar putin timp sa le scriu pe toate. Poate intr-o zi, cand vremurile o sa fie altele, o sa gasesc timp sa comentez fiecare detaliu, pornind de la ACTA, care a creat controverse in clasa noastra pana la replicile dure si promisiunile unui banchet de sfarsit de clasa a12-a, ce va fi memorabil<dupa cum se preconizeaza> , dar si innecat in bautura.

In ianuarie, Editura Univers sărbătorește luna Enigma, luna dedicată colecției de cărți polițiste și thrillere, una dintre cele mai vechi serii ale editurii: concursuri, mistere de dezlegat, informații atractive despre cărțile, autorii dar și cititorii Enigma, oferte și reduceri. Mai multe detalii găseşti aici: http://www.edituraunivers.ro/12-enigma

Advertisements

One thought on ““Nuvela solida, cu subiect de roman” George Calinescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s