Curent versus Tehnologie

Nu de mult am comparat factura mea de curent cu ea a prietenei mele, pe un birou. Deşi lucrăm în aceiaşi societate, a trebuit să facem un experiment, conform cu instrucţiunile date de director, în legătură cu reducerea costurilor pe cât putem de bine.
Totul a pornit de la ideea că eu am 3 calculatoare, 5 televizoare, am un frigider mare, destul de încăpător şi un congelator de pe vremea lui bunicu, un cuptor cu microunde multe ceasuri băgate un priză ca să nu mai vorbim de telefoane, ruter şi tablete care şi ele trebuiesc încărcate la priză, că doar nu se încarcă singure, aer condiţionat şi o dată cu frigul punem la socoteală şi un calorifer electric.
Cred că am acoperit totul. De partea cealaltă, în biroul prietenei mele, pot să spun că nu se lauda cu aceiaşi performanţă a a mine în birou. Spre exemplu ea are tot trei calculatoare, nu are televizoare dar are în mod cert mai multe rutere şi mai multe telefoane de încărcat, tot un aer condiţionat şi un calorifer, tablete şi un congelator tot de pe vremea războiului.
În ciuda înşiruirii mele de produse care consumă energie electrică, cu carul, totuşi conform unui certificat de performante electrică arată că eu plătesc consum mai puţin curent decât ea.
Care ar fi explicaţia?
Pe cât este de simplă, pe atât este de banală. Nu cred că a oferit nimeni un gram de atenţie când am spus că am câte un calorifer de e vremea lu bunicu, şi da, chiar asta este problema. În cea ai mare parte a magazinelor predomina produsele de clasa A sau A+, ce reprezintă consumul de curent, un certificat care atestă canitiatea de energie de care are nevoie pentru a funcţiona.
Majoritatea calculatoarelor sunt de genul A sau B, cel mă rău C. Într-o instituţie caree era pe profituri grase nu s-a ţinut cont că se compară produse de clasa C sau D, dar iaca se ajunge s cu cuţitul la os. Ajungând din nou la ideea noastră, ţin să atrag atenţia că, nu tot ce este ieftin este şi bun. Dai mai mulţi bani pe un frigider A+ dar nu plăteşti curent, cât nu face.

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog
La că consuma biroul meu, şi la performanţa lui, nu se justifică de ce alt birou consuma mai mult decât mine.
Răspunsul a venit din partea unei echipe care ştie ce face, sau ştiu mai mult decât noi.
Deşi eu aveam tehnologie nouă, cât de cât, reuşeam să fac faţă mai bine decât ce avea prieten mea, chiar dacă nu avea atâtea băgate în priză.
Chiar şi aşa ne-am organizat să mai tăiem din ele. Astfel am cumpărat un prelungitor cu buton ON/OFF ca să avem control asupra calculatoarelor, frigiderul, aşa cum era înainte aşa a rămas şi acum. Iar cu aerul condiţionat, pentru el am descoperit o priză care se deschide la o oră stabilită. Asta am decis să o folosesc şi pentru acasă.
Puteţi arunca şi o privite pe site-ul www.avizez.ro pentru mai multe detalii şi informaţii.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s